Nadat de crematie heeft plaatsgevonden wordt in Nederland na 30 dagen de as van de overledene vrijgegeven. De as wordt doorgaans tot 6 maanden na de crematie kosteloos bewaard.
Er zijn vele mogelijkheden om de as van uw dierbare te bewaren. De as kunt u in een urn thuis bewaren. Bij vele crematoria vindt u een urnenmuur of urnentuin waar u de as een plek kunt geven. U kunt de urn ook laten bijzetten in een graf van een andere overledene, bijvoorbeeld een eerder overleden familielid. Tevens kunt u een deel van de as laten verwerken in een sieraad of kunstwerk. Nabestaanden kunnen de as verdelen over meerdere bestemmingen; op die manier is het mogelijk om meerdere nabestaanden te laten beschikken over de as. Naast verstrooiing op de speciaal hiervoor bestemde velden van het crematoriumterrein zijn er tal van andere mogelijkheden voor verstrooiing, bijvoorbeeld op een plek die voor de overledene bijzonder was of waar u zelf graag komt. Het is ook mogelijk de as op zee te verstrooien. U kunt hierbij aanwezig zijn of de verstrooiing in stilte laten plaatsvinden.
Diverse asbestemmingen
- ( Laten ) Verstrooien op het terrein van het crematorium
- Plaatsen van de urn in de urnenmuur
- Het plaatsen van de urn in een urnengraf
- De urn mee naar huis nemen
- As verstrooien in de vrije natuur
- Binnen-columbarium
- Verstrooiing per heliumballon
- De herinneringsdiamant
- Verstrooien op een dierbaar plekje in de natuur, waarvan de eigenaar van de grond toestemming voor heeft gegeven
- Het plaatsen van de urn in het columbarium of urnengalerij
- De as bewaren in een sieraad
- ( Laten ) verstrooien per schip op zee
- Verstrooien in het buitenland
- Verstrooien op zee per vliegtuig
- De as bewaren in een mooi kunstvoorwerp, speciaal ontworpen
- As tatoeage
- Met een vuurpijl de lucht in
>>> Silene Uitvaart kan u verder informeren over de verschillende crematoria in de regio, met hun mogelijkheden, reglementen en actuele tarieven.