Het afscheid

Als de belangrijkste zaken geregeld zijn en de rouwkaarten bij de post zijn afgeleverd is het tijd voor de invulling en organisatie van de afscheidsdienst.

Het op de juiste manier afscheid nemen van een geliefde kan bijzonder troostrijk zijn. Het is het laatste wat je voor een dierbare kunt doen. U kunt hier op uw eigen manier een invulling aan geven. Door bijvoorbeeld te helpen bij het verzorgen of kleden van uw dierbare. De overledene met familieleden zelf het huis uit te dragen. Of als familie samen de baar te begeleiden op de dag van de uitvaart.

Als een kerkdienst of een heilige mis onderdeel uitmaakt van de uitvaart, dan is dat bepalend voor de invulling van het programma. Samen met de voorganger wordt een religieuze bijeenkomst met samenzang, gebeden en overdenkingen voorbereid. Uiteraard is er ruimte voor persoonlijke wensen en familieleden en (klein)kinderen kunnen betrokken worden bij rituele handelingen door het aansteken van kaarsen, het uitspreken van een gebed of een persoonlijk afscheidswoord.

Een afscheidsceremonie in een crematorium, uitvaartcentrum of een andere locatie wordt meestal ingevuld door de nabestaanden, Vaak zal de uitvaartleider, in overleg met de familie, de ceremonie leiden en sprekers, handelingen en muziek aankondigen. Dit kan ook in handen gegeven worden van een geestelijke, ritueel begeleider of een familielid.

Tijdens het afspelen van de muziek kan een foto of een serie foto’s vertoond worden. De meeste crematoria en uitvaartcentra zijn uitgerust met beeldscherm(en).  Samen met muziek voegt dit een extra dimensie toe aan de beleving bij de gekozen muziek. 

Levende muziek

Live muziek helpt om de afscheidsplechtigheid een intense beleving en een diepere persoonlijke betekenis te geven. Het ondersteunt de emoties en geeft de uitvaart zo een bijzonder accent.
Silene Uitvaart brengt u in contact met professionele solisten en ensembles; populair & klassiek; van ‘Time to say goodbye’ tot delen uit de Matthauspassion.

Videoreportage

Wanneer een dierbare overlijdt, zijn het de herinneringen die blijven. De registratie van een uitvaart is vandaag de dag niet meer zo vreemd. Familie in verre landen kunnen de ceremonie meebeleven, kleine kinderen kunnen het op latere leeftijd ervaren. Een uitvaartfilm op Blu Ray of DVD  kan u helpen bij de verwerking van uw verdriet. Een uitvaartfilm is een waardevol bezit.

Silene Uitvaart brengt u in contact met een ervaren en professionele dienstverlening.